Formularul A1 – România este stat membru UE începând cu data de 01.01.2007, astfel că cetățenii săi beneficiază de aceleași drepturi și obligații deținute de cetățenii UE, printre care și dreptul de a circula și a trăi în orice țară UE, dreptul de a lucra în orice stat membru UE, etc.

În perioada 1 ianuarie 2007 – 30 aprilie 2010, România a aplicat prevederile Regulamentelor Consiliului (CEE) nr. 1408/71 referitor la aplicarea sistemelor de securitate socială salariaților, lucrătorilor independenți și membrilor familiilor acestora care se deplasează în interiorul Comunității și nr. 574/72 care stabilește modalitățile de aplicare a Regulamentului Consiliului nr. 1408/71, regulamente adoptate pentru a permite aplicarea principiului privind libera circulație a lucrătorilor migranți în interiorul spațiului comunitar.

De la 1 mai 2010, au intrat în vigoare, în relațiile cu statele membre ale Uniunii Europene, Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială și Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004.

Regulamentele europene menționate mai sus se aplică în cazul „lucrătorilor migranți”. Lucrătorul migrant este definit ca persoană care, de-a lungul carierei profesionale, desfășoară activitate pe teritoriul a două sau mai multe state membre.

Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială stabilește regula potrivit căreia contribuțiile sociale se datorează în statul în care salariatul prestează activitate.

De la această regulă sunt stabilite două excepții în ceea ce îi privește pe salariați:

  1. Detașarea (în cazul activităților dependente);
  2. Pluri-activitatea – situația în care lucrătorul desfășoară simultan, în mod obișnuit:
  3. a) activitate salariată în două sau mai multe state membre;
  4. b) activitate independentă în două sau mai multe state membre;
  5. c) activitate salariată și/sau activitate independentă în două sau mai multe state membre.Astfel, formularul A1 se obține în vederea aplicării uneia dintre cele două excepții. Formularul A1 dovedește exclusiv menținerea titularului acestuia la sistemul de securitate socială (asigurare pentru pensie, accidente de muncă și boli profesionale, asigurări sociale de sănătate, prestații familiale) din statul de trimitere (statul de care aparține instituția care a emis respectivul document), lipsa acestuia nefiind de natură a împiedica desfășurarea de activități profesionale pe teritoriul altui stat membru, într-un astfel de caz devenind aplicabilă regula generală în domeniu – cea a asigurării conform legislației locului de desfășurare a activității.

Pentru un interval inițial de 24 de luni, pe baza unei solicitări depuse de către angajator, pentru unul sau mai multi angajați, cu 30 sau mai multe zile înainte de data la care iși vor începe activitatea. Dosarul trebuie să includă mai multe documente emise de diverse instituții. Formularul A1 nu poate fi asimilat, din punct de vedere legal, unui permis de muncă.

Formularul A1 poate fi obținut

  1. a) Pentru a obține formularul A1, societățile comerciale care își detașează salariații în alte state membre UE, trebuie să depună un dosar care trebuie să cuprindă următoarele documente:

cerere pentru obținerea Formularului A1 – aceasta poate fi obținută de la Casa Națională de Pensii Publice;
certificatul de înregistrare al societății emis de Registrul Comerțului;
certificat de atestare fiscală emis pentru societate, care să ateste faptul că societatea nu are datorii către stat;
declarație pe proprie răspundere privind numărul curent de salariați, semnată și ștampilată;
certificatul de înregistrare a societații;
certificatul de atestare fiscală;
balanțele lunare pentru ultimele două luni anterioare lunii în care se depune dosarul în vederea obținerii formularului A1;
declarație pe propria răspundere a angajatorului privind cifra de afaceri obținută în ultima perioadă;

Formularul A1  – Sfaturi oferite de catre profesionisti

copie după fiecare contract comercial implementat în România anterior perioadei de detașare și în perioada de detașare;
acordul de detașare încheiat între societate, în calitate de angajator, salariatul, în calitate de detașat, și entitatea din celălalt stat membru la care urmează a fi detașat salariatul.
ultima declarație 112 depusă de societate împreună cu Anexa 1.1 și Anexa 1.2
cartea de identitate a salariatului care urmează a fi detașat;
contractul individual de muncă al salariatului ce urmează a fi detașat;
actele adiționale subsecvente contractului individual de muncă al salariatului ce urmează a fi detasat;
adeverință privind stagiul de cotizare în ultimele 12 luni, emisă de Casa de pensii județeană;
declarație pe propria răspundere a angajatorului care atestă faptul că salariatul a mai avut sau nu Formularul A1.

  1. b) Criterii pe care lucrătorii independenți trebuie să le îndeplinească în vederea obținerii formularului A1

Lucrătorul independent care se deplasează temporar, în calitate de detașat, pe teritoriul altui stat membru trebuie să fi desfășurat activități semnificative în România, anterior solicitării formularului A1.

Pentru a putea beneficia de formularul A1, lucrătorul independent trebuie să facă dovada desfășurării unei activități semnificative pe teritoriul României. Aceste sunt:

  1. lucrătorul independent trebuie să fie înregistrat la Oficiul Național al Registrului Comerțului din România și să aibă CIF, CUI și/sau Cod fiscal;
  2. lucrătorul independent trebuie să desfășoare în România activități substanțiale specifice domeniului său profesional și nu doar activității de administrare care nu sunt specifice domeniului propriu de activitate. Aceste aspecte pot fi dovedite prin prezentarea de documente financiare (decizia de impunere, registrul de încasări și plăți), precum și a unor contracte comerciale în derulare încheiate cu persoane fizice sau juridice din România care să fie implementate pe teritoriul României;
  3. veniturile brute realizate de lucrătorul independent în România să reprezinte cel puțin 25% din veniturile brute realizate de lucrătorul independent atât în România, cât și în statul de ocupare, în ultimii 2 ani;
  4. activitatea lucrătorului care se deplasează temporar, în calitate de detașat, pe teritoriul altui stat membru să corespundă domeniului de activitate al activității independente din România;
  5. lucrătorul independent trebuie să fi desfășurat activități substanțiale pe teritoriul României, anterior detașării, de cel puțin 2 luni de zile calendaristice consecutive.

    Formularul A1

    c) „Pluriactivitate”desemnează situaţia în care un lucrător desfăşoară simultan sau alternativ activităţi salariate şi/sau independente pe teritoriul a două sau mai multor state membre. Situaţiile de pluriactivitate vizează în special activităţile desfăşurate de anumite categorii socio-profesionale, precum personalul aeronautic civil navigant, şoferi de tir, conducători de tren, experţi IT care desfăşoară activităţi în mod alternativ sau simultan pe teritoriul mai multor state membre, activităţi desfăşurate prin natura lor, pe teritoriul mai multor state membre, etc. Pentru a primi aviz favorabil pentru emiterea formularului A1, societatea de transport rutier nu trebuie să aibă datorii la bugetele de asigurări sociale.

Cele mai multe cazuri în care Formularul A1 nu se eliberează

Au la bază o  întocmire incorectă a dosarului, întrucât fie firma are datorii la stat, societatea este nou înființată sau înființată de maximum 4 luni, detașează mai mult de 50% din numărul de salariați ai societății, sau detașarea se face pe o perioadă mai lungă decât cea prevăzută în contractul de prestări servicii, ori lipsește chiar originalului acordului de detașare, etc.

În eventualitatea unui control, formularul A1 va trebui prezentat de către titular, sau de angajator, organismelor de control competente din statul în care își desfășoară activitatea. În aceste condiții, se va confirma situația titularului în ceea ce privește asigurările sociale.

Dacă formularul A1 lipsește sau nu se poate face dovada inițierii demersurilor pentru obținerea acestuia, autoritățile vor impune afilierea la sistemul asigurărilor sociale al țării gazdă și plata contribuțiilor aferente în țară în care angajatul este detașat. În situația în care salariatul detașat nu deține un formular A1 și nu achită nici contribuțiile în țara gazdă, este pasibil de amendă și chiar repercursiuni penale.

Spre exemplu, în Belgia nu veți putea obține declarația LIMOSE și nu veți putea lucra dacă nu aveți Formularul A1. În Suedia desfașurarea unor activități în lipsa Formularului A1, se consideră evaziune fiscală, deci infracțiune. Amenda pentru lipsa Formularului A1 în Franța poate ajunge și până la suma de 3.000 euro.

O situație des întâlnită de evaziune fiscală

Privește acei angajatori care încheie contracte de antepriză sau subantrepriză cu firmele având sediul sau obiectul de activitate în state UE, iar preţul acestor contracte este stipulat printr-un act secret, respectiv o anexă a contractului. Spre exemplu, o parte dintre cei care activează în Belgia îşi declară la sfârşitul anului fiscal pierderi financiare, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale atât în Belgia cât şi în România. Contribuţiile la bugetul de stat din drepturilor salariale sunt diminuate ca urmare a sumelor mult inferioare reprezentând drepturile salariale acordate de către angajatori angajaților.

În lipsa formularului A1, plata contribuțiilor sociale de către angajator în România este practic ilegală. În cazul unui eveniment, ca de exemplu accident de muncă, persoana în cauză nu este practic asigurată în sistemul de asigurare la accidente de muncă sau boli profesionale. Beneficiază de prestații medicale de urgență în baza cardului European de sănătate, dar de alte prestații, precum reabilitare medicală, compensații pentru atingerea integrității, dispositive medicale,etc. nu beneficiază.

 

 

 

Related Posts