În situația în care procedura de executare silita a fost demarată împotriva ta, trebuie sa știi ca există posibilitatea să o poți anula. Sub un prim aspect, dacă sunteți într-un conflict cu executorul judecătoresc, acesta poate fi recuzat, însă cererea de recuzare nu suspendă de drept executarea. Cu toate acestea, instanţa de executare poate dispune, motivat, suspendarea executării până la soluţionarea cererii de recuzare, daca se achită în prealabil o cauțiune.

De asemenea, nu pot face obiect al unei cereri de executare silita, sau dacă a început, este lovita de nulitate executarea cu privire la bunurile de uz personal sau casnic, indispensabile traiului debitorului și familiei sale precum nici obiectele de cult, combustibilul necesar debitorului și familiei sale socotit pentru 3 luni de iarnă, tablourile personale sau de familie, alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, iar dacă debitorul se ocupă exclusiv cu agricultura, alimentele necesare până la noua recoltă, animalele destinate obținerii mijloacelor de subzistență și furajele necesare pentru aceste animale până la noua recoltă.

Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensația acordată salariaților în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziții legale, precum și sumele cuvenite șomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligație de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale. De regulă, executarea silita se realizează de către executorul judecătoresc din raza teritorială a domiciliului debitorului.

Executare silita – Exista insa și unele cazuri speciale

In care competenta revine altou executor, spre exemplu celui de la locul unde este situat imobilul, cand se urmareste un imobil, sau atunci cand privitor la aceleaşi bunuri, se efectuează mai multe executări silite de către executori judecătoreşti diferiţi, de către executorul judecătoresc care a îndeplinit actul de executare cel mai înaintat.  În oice situație în care executarea silită este efectuată de catre un executor necompetent teritorial, se poate solicita anularea acesteia.

Executarea silita poate fi pornită doar sub o singura forma de executare, sau dimpotrivă, concomitent sub toate formele permise de lege, respectiv executare silita imobiliara, executare silita mobiliara si poprire. Ca atare, dacă încuviințarea executării a fost obținută spre exemplu, doar pentru poprire, veți putea solicita anularea executarii asupra bunurilor imobile, în masura in care aceasta a fost demarată.

Trebuie sa stiti ca, in cazurile in care prin executare silita, se urmareste evacuarea unei persoane care ocupa un imobil cu destinatia de locuinta, aceasta nu poate fi realizată intre data de 1 decembrie și până la data de 1 martie a anului următor. De la aceasta regulă exista totusi o exceptie, respectiv cazul creditorului care face dovada că, el și familia sa, nu au la dispoziție o locuință corespunzătoare, ori că debitorul și familia sa au o altă locuință corespunzătoare în care s-ar putea muta de îndată. Regula priveste doar imobile cu destinatia de locuinta, deci nu spatii comerciale, sau de birouri si nu se aplica nici celor care ocupă abuziv, pe căi de fapt, fără niciun titlu, o locuinţă sau care au fost evacuaţi pentru că pun în pericol relaţiile de convieţuire și tulbură în mod grav liniştea publică

În situația demarării unei cereri de executare silita

Sub forma popririi vă vor fi blocate conturile deschise la instituțiile bancare, iar angajatorul sau oricare altă persoană care va datorează o suma de bani, este instiințată, să nu mai efecteze plata către dumneavoastră, ci direct in contul executorului judecatoresc. Poprirea este singura dintre cele trei forme ale executării silite, unde nu veți fi înstiințat anterior despre faptul că a început executarea silită. Se poate cere anularea actelor de executare silita pentru oricare sume ce depăsesc limite instituite de lege.

În acest sens, menționam că veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului, se pot popri până la limita de o treime din venitul lunar net, iar pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii, până la jumătate din venitul lunar net. Veniturile din muncă sau orice alte sume care sunt destinate asigurării mijloacelor de existență, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum. Dacă sunt mai mulți creditori, deci mai multe cereri de executare silita, urmărirea nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanțelor.

Precizam ca poate fi pornită o executare silita și împotriva moștenitorilor în situația în care cel urmarit a decedat anterior sau pe parcursul derulării executarii silite. Prescripţia stinge dreptul de a obţine executarea silită şi orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie. Astfel daca creditorul nu a demarat procedura de executare silita, în termen de 3 ani de zile, sau în termen de 10 ani de zile (cazul drepturilor reale)  nu o va mai putea face, întrucat dreptul său s-a prescris.

Prescripţia nu operează de plin drept

Ci numai la cererea persoanei interesate, care va trebui să se adreseze instanței, sub forma unei acțiuni denumite contestație la executare. Contestaţia la executare silita reprezintă mijlocul procedural prin intermediul căruia puteţi obţine desfiinţarea actelor de urmărire silită si chiar anularea intregii proceduri de executare silita. De regulă, termenul în care poate fi formulată contestatia la executare silita este de 15 zile, însă exista cazuri speciale, în care acțiunea ar putea fi efectuată ulterior. Spre exemplu, daca dorești să contești chiar valabilitatea titlului executoriu al creditorului, o hotărâre pronunțată de CJUE in anul 2019, permite invocarea caracterului abuziv al clauzelor contractului ORICÂND în procedura de executare silita, nu doar in termen 15 zile, cum eronat considerau instanțele judecatoresti din România.

Cererea se adresează instanţei din raza teritorială unde aveți domiciliul. Puteti de asemenea, să suspendați procedura de executare silită în situația specială în care se achită o cauțiune, astfel că în toată această perioadă, până când se va soluționa contestația, niciun act de executare silita nu poate fi efectuat împotriva dumneavoastră, respectiv nu pot fi reținute sume de bani prin poprire, nu pot fi vândute bunuri, etc.

În urma admiterii contestaţiei la executare, dacă se anuleaza procedura de executare silita, de cele mai multe ori, creditorul nu va mai putea să vă urmarească pentru datoria avuta. Totodată, dacă în perioada de executare silita, ați fost deja executat, v-au fost poprite sume de bani, sau vândute bunurile mobile și imobile, veți avea dreptul la restituirea lor, solicitând întoarcerea de executare silita. Procedura de întoarcere de executare silita se poate realiza chiar în procesul în care a fost soluționată contestatia, sau pe cale separată, într-un litigiu distinct, pornit ulterior anularii procedurii de executare silita.

PrecedentulUrmatorul

Related Posts