Executare silita

├Än situa╚Ťia ├«n care procedura de executare silita a fost demarat─â ├«mpotriva ta, trebuie sa ╚Ötii ca exist─â posibilitatea s─â o po╚Ťi anula. Sub un prim aspect, dac─â sunte╚Ťi ├«ntr-un conflict cu executorul judec─âtoresc, acesta poate fi recuzat, ├«ns─â cererea de recuzare nu suspend─â de drept executarea. Cu toate acestea, instan┼úa de executare poate dispune, motivat, suspendarea execut─ârii p├ón─â la solu┼úionarea cererii de recuzare, daca se achit─â ├«n prealabil o cau╚Ťiune.

De asemenea, nu pot face obiect al unei cereri de executare silita, sau dac─â a ├«nceput, este lovita de nulitate executarea cu privire la bunurile de uz personal sau casnic, indispensabile traiului debitorului ╚Öi familiei sale precum nici obiectele de cult, combustibilul necesar debitorului ╚Öi familiei sale socotit pentru 3 luni de iarn─â, tablourile personale sau de familie, aloca╚Ťiile de stat ╚Öi indemniza╚Ťiile pentru copii, ajutoarele pentru ├«ngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate ├«n caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, iar dac─â debitorul se ocup─â exclusiv cu agricultura, alimentele necesare p├ón─â la noua recolt─â, animalele destinate ob╚Ťinerii mijloacelor de subzisten╚Ť─â ╚Öi furajele necesare pentru aceste animale p├ón─â la noua recolt─â.

Ajutoarele pentru incapacitate temporar─â de munc─â, compensa╚Ťia acordat─â salaria╚Ťilor ├«n caz de desfacere a contractului individual de munc─â pe baza oric─âror dispozi╚Ťii legale, precum ╚Öi sumele cuvenite ╚Öomerilor, potrivit legii, nu pot fi urm─ârite dec├ót pentru sume datorate cu titlu de obliga╚Ťie de ├«ntre╚Ťinere ╚Öi desp─âgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin v─ât─âm─âri corporale. De regul─â, executarea silita se realizeaz─â de c─âtre executorul judec─âtoresc din raza teritorial─â a domiciliului debitorului.

Executare silita – Exista insa ╚Öi unele cazuri speciale

In care competenta revine altou executor, spre exemplu celui de la locul unde este situat imobilul, cand se urmareste un imobil, sau atunci cand privitor la acelea┼či bunuri, se efectueaz─â mai multe execut─âri silite de c─âtre executori judec─âtore┼čti diferi┼úi, de c─âtre executorul judec─âtoresc care a ├«ndeplinit actul de executare cel mai ├«naintat.┬á ├Än oice situa╚Ťie ├«n care executarea silit─â este efectuat─â de catre un executor necompetent teritorial, se poate solicita anularea acesteia.

Executarea silita poate fi pornit─â doar sub o singura forma de executare, sau dimpotriv─â, concomitent sub toate formele permise de lege, respectiv executare silita imobiliara, executare silita mobiliara si poprire. Ca atare, dac─â ├«ncuviin╚Ťarea execut─ârii a fost ob╚Ťinut─â spre exemplu, doar pentru poprire, ve╚Ťi putea solicita anularea executarii asupra bunurilor imobile, ├«n masura in care aceasta a fost demarat─â.

Trebuie sa stiti ca, in cazurile in care prin executare silita, se urmareste evacuarea unei persoane care ocupa un imobil cu destinatia de locuinta, aceasta nu poate fi realizat─â intre data de 1 decembrie ╚Öi p├ón─â la data de 1 martie a anului urm─âtor. De la aceasta regul─â exista totusi o exceptie, respectiv cazul creditorului care face dovada c─â, el ╚Öi familia sa, nu au la dispozi╚Ťie o locuin╚Ť─â corespunz─âtoare, ori c─â debitorul ╚Öi familia sa au o alt─â locuin╚Ť─â corespunz─âtoare ├«n care s-ar putea muta de ├«ndat─â. Regula priveste doar imobile cu destinatia de locuinta, deci nu spatii comerciale, sau de birouri si nu se aplica nici celor care ocup─â abuziv, pe c─âi de fapt, f─âr─â niciun titlu, o locuin┼ú─â sau care au fost evacua┼úi pentru c─â pun ├«n pericol rela┼úiile de convie┼úuire ╚Öi tulbur─â ├«n mod grav lini┼čtea public─â

├Än situa╚Ťia demar─ârii unei cereri de executare silita

Sub forma popririi v─â vor fi blocate conturile deschise la institu╚Ťiile bancare, iar angajatorul sau oricare alt─â persoan─â care va datoreaz─â o suma de bani, este instiin╚Ťat─â, s─â nu mai efecteze plata c─âtre dumneavoastr─â, ci direct in contul executorului judecatoresc. Poprirea este singura dintre cele trei forme ale execut─ârii silite, unde nu ve╚Ťi fi ├«nstiin╚Ťat anterior despre faptul c─â a ├«nceput executarea silit─â. Se poate cere anularea actelor de executare silita pentru oricare sume ce dep─âsesc limite instituite de lege.

├Än acest sens, men╚Ťionam c─â veniturile din munc─â sau orice alte sume ce se pl─âtesc periodic debitorului, se pot popri p├ón─â la limita de o treime din venitul lunar net, iar pentru sumele datorate cu titlu de obliga╚Ťie de ├«ntre╚Ťinere sau aloca╚Ťie pentru copii, p├ón─â la jum─âtate din venitul lunar net. Veniturile din munc─â sau orice alte sume care sunt destinate asigur─ârii mijloacelor de existen╚Ť─â, ├«n cazul ├«n care sunt mai mici dec├ót cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urm─ârite numai asupra p─âr╚Ťii ce dep─â╚Öe╚Öte jum─âtate din acest cuantum. Dac─â sunt mai mul╚Ťi creditori, deci mai multe cereri de executare silita, urm─ârirea nu poate dep─â╚Öi jum─âtate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura crean╚Ťelor.

Precizam ca poate fi pornit─â o executare silita ╚Öi ├«mpotriva mo╚Ötenitorilor ├«n situa╚Ťia ├«n care cel urmarit a decedat anterior sau pe parcursul derul─ârii executarii silite. Prescrip┼úia stinge dreptul de a ob┼úine executarea silit─â ┼či orice titlu executoriu ├«┼či pierde puterea executorie. Astfel daca creditorul nu a demarat procedura de executare silita, ├«n termen de 3 ani de zile, sau ├«n termen de 10 ani de zile (cazul drepturilor reale) ┬ánu o va mai putea face, ├«ntrucat dreptul s─âu s-a prescris.

Prescripţia nu operează de plin drept

Ci numai la cererea persoanei interesate, care va trebui s─â se adreseze instan╚Ťei, sub forma unei ac╚Ťiuni denumite contesta╚Ťie la executare. Contesta┼úia la executare silita reprezint─â mijlocul procedural prin intermediul c─âruia pute┼úi ob┼úine desfiin┼úarea actelor de urm─ârire silit─â si chiar anularea intregii proceduri de executare silita. De regul─â, termenul ├«n care poate fi formulat─â contestatia la executare silita este de 15 zile, ├«ns─â exista cazuri speciale, ├«n care ac╚Ťiunea ar putea fi efectuat─â ulterior. Spre exemplu, daca dore╚Öti s─â conte╚Öti chiar valabilitatea titlului executoriu al creditorului, o hot─âr├óre pronun╚Ťat─â de CJUE in anul 2019, permite invocarea caracterului abuziv al clauzelor contractului ORIC├éND ├«n procedura de executare silita, nu doar in termen 15 zile, cum eronat considerau instan╚Ťele judecatoresti din Rom├ónia.

Cererea se adreseaz─â instan┼úei din raza teritorial─â unde ave╚Ťi domiciliul. Puteti de asemenea, s─â suspenda╚Ťi procedura de executare silit─â ├«n situa╚Ťia special─â ├«n care se achit─â o cau╚Ťiune, astfel c─â ├«n toat─â aceast─â perioad─â, p├ón─â c├ónd se va solu╚Ťiona contesta╚Ťia, niciun act de executare silita nu poate fi efectuat ├«mpotriva dumneavoastr─â, respectiv nu pot fi re╚Ťinute sume de bani prin poprire, nu pot fi v├óndute bunuri, etc.

├Än urma admiterii contesta┼úiei la executare, dac─â se anuleaza procedura de executare silita, de cele mai multe ori, creditorul nu va mai putea s─â v─â urmareasc─â pentru datoria avuta. Totodat─â, dac─â ├«n perioada de executare silita, a╚Ťi fost deja executat, v-au fost poprite sume de bani, sau v├óndute bunurile mobile ╚Öi imobile, ve╚Ťi avea dreptul la restituirea lor, solicit├ónd ├«ntoarcerea de executare silita. Procedura de ├«ntoarcere de executare silita se poate realiza chiar ├«n procesul ├«n care a fost solu╚Ťionat─â contestatia, sau pe cale separat─â, ├«ntr-un litigiu distinct, pornit ulterior anularii procedurii de executare silita.

PrecedentulUrmatorul

Related Posts