In cursul unei declaratii de presa facute in data de 04.05.2020 despre starea de alerta ce se va institui ulterior zilei de 16.05.2020, presedintele Romaniei a declarat ca sportivii de performanta vor putea incepe cantonamentele, dar bazele sportive nu se deschid pentru amatori.

De asemenea, in cadrul aceleiasi conferinte, a precizat ca deplasarile „vor fi restricționate pentru a pleca din localitate” cu cateva excepții, printre care cele pentru sport individual, dand exemplu astfel mersul cu bicicleta. In consecinta, se va pune intrebarea legala, cum se face diferenta intre aceste categorii de sportivi? Spre exemplu, cum va sti politistul care doreste sa aplice o amenda daca in fata sa este un sportiv profesionist sau, dimpotriva, un sportiv amator.

Daca poarta un echipament performant de ciclism? Daca are o bicicleta de cateva mii de euro? Sau poate stim noi ca a urcat odata pe un podium la nu stiu ce cursa? Poate detinerea unei legitimatii din care rezulta apartenta la un anumit club sa reprezinte o dovada a calitatii de sportiv profesionist ?

Nicidecum.

Legea Educatiei Fizice si a Sportului (69/2000) este cea care reglementeaza aceasta diferenta. Conform acesteia, un sportiv profesionist este cel care a incheiat un contract de munca sau un contract de activitate sportiva la clubul unde este legitimat.

Spre deosebire de aceasta categorie, in cadrul unui club sportiv, se poate legitima si un amator. Sportivul amator este legitimat la club, practica disciplina respectiva, insa nu este platit in baza vreunui contract.

Desigur, nu trebuie omisa probabil cea mai larga categorie a celor care practica sportul, respectiv sportivul ”de masa”. In realitate acestia sunt tot sportivi amatori, insa nu sunt licentiati in niciun club sportiv. In privinta acestora, nu exista invingatori si invinsi, ci doar dorinta de a-si stabili noi provocari.

Club sportiv | Avocat Mihai Kehaiyan

Printre beneficiile de care un sportiv ar putea avea parte in cazul legitimarii sale intr-un club sportiv este si asigurarea de accidente. Majoritatea societatilor de asigurare incheie polite de asigurare doar in situatiile in care sportivul este legitimat in cadrul clubului, ofertele de grup fiind astfel si mai avantajoase. Asigurarea de riscuri a unui sportiv, mai ales a unuia care face performanta, este din ce in ce mai necesara in caz de accidentare a sportivului pe teren sau la antrenament.

In primul rand prezinta relevanta pentru un sportiv care are in spate ani de munca asidua pentru atingerea performantelor, dar si pentru clubul de care sportivul apartine, deoarece acesta a investit sume importante pentru achizitionarea sportivului care, accidentat fiind, nu mai poate performa o perioada limitata sau mai extinsa de timp. Desigur toate aceste situatii determina pierderi financiare, care insa ar putea fi acoperite in situatia existentei unei polite de asigurare.

De asemenea, pentru cei legitimati in cadrul unui club sportiv, acesta ar putea suporta, in totalitate, sau in parte cheltuielile de deplasare, taxele de participare in cadrul unei competitii.

Momentan dezvoltarea sportului in Romania cunoaste o crestere, insa nu este nici pe de parte la nivelul altor tari. Participarea sportivilor la majoritatea competiilor inca se face in baza unei declaratii pe proprie raspundere in care se mentioneaza ca esti apt din punct de vedere sportiv.

In baza unei legitimatiei de sportiv, vei primi insa dreptul de a participa la unele competitii nationale cum sunt, spre exemplu, Campionatele Nationale, Balcanice etc, unde participarea nu este permisa oricarui sportive, ci doar celor legitimati.

Respectivele licențe se pot folosi si la competitiile externe care impun detinerea unei legitimatii pentru participare, doar astfel certificandu-se ca ai o asigurare de accident valabila si esti apt de efort fizic.

Informatii juridice aferente unui club sportiv

Sportul inseamna comunicare. Este o intalnire civilizata intre persoane. Sportul nu este doar despre competitie si bani.  De aceea majoritatea cluburilor sportive au ca obiectiv cresterea numarului participantilor si a calitatii pregatirii sportivilor profesionisti sau amatori, la competitiile sportive locale si chiar cele internaționale. Fie ca practici fotbal, handbal, tenis, scrima, sah, sau orice altceva, sportul te ajuta sa cunosti oameni noi, sa iti faci prieteni minunati, colegi de echipa si adversari. Prin sport socializezi. Desigur ca sportiv ai ocazia de a cunoaste locuri, iar momentele traite sunt probabil unice in viata.

Related Posts