Autorizatia de construire este actul final de autoritate al administraţiei publice care îți conferă dreptul si în baza căruia se pot executa constructii, consolida sau aduce modificări unei construcții.

Practic orice lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinaţie sau de reparare a construcţiilor de orice fel, precum şi a instalaţiilor aferente acestora nu pot fi realizate fara autorizatia de construire.

De asemenea este necesara autorizatia de construire pentru lucrari privind demolarea, dezafectarea ori dezmembrarea, parţială sau totală, a construcţiilor şi instalaţiilor aferente construcţiilor, a instalaţiilor şi utilajelor tehnologice, inclusiv elementele de construcţii de susţinere a acestora, închiderea de cariere şi exploatări de suprafaţă şi subterane, precum şi a oricăror amenajări

O concluzie in raport de argumentele anterior mentionate ar putea fi cea conforma careia autorizatia de construire asigura aplicarea măsurilor legale referitoare la amplasarea, conceperea, realizarea, exploatarea şi postutilizarea construcţiilor cu privire la construirea, respectiv desfiinţarea construcţiilor, inclusiv a instalaţiilor aferente, precum şi a amenajărilor, după caz.

In cadrul dispozitiilor legale din domeniul urbanismului, exista insa si cateva exceptii, cand nu este necesara autorizatia de construire pentru realizarea anumitor lucrari.

Autorizatia de construire şi anexele acesteia au caracter public şi se pun la dispoziţia publicului spre informare pe pagina proprie de internet a autorităţii administraţiei publice emitente sau prin afişare la sediul acesteia.

Se pot executa lucrari fara autorizatie de construire?

Exista posibilitatea executarii unor lucrari fără autorizatia de construire respectiv acele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor, sau cele privind reparaţii la împrejmuiri, atunci când nu se schimbă forma acestora şi materialele din care sunt executate sau reparaţii la acoperişuri, învelitori sau terase, reparaţii şi înlocuiri de tâmplărie interioară, când nu se schimbă forma acestora.

Autorizatia de Construire | Avocat Mihai Kehaiyan
Autorizatia de Construire | Avocat Mihai Kehaiyan

Nu este necesara autorizatia de construire nici in privinta unor lucrari realizate in partea interioara a imobilului cum ar fi cele privind tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje şi alte finisaje sau pardoseli interioare sau reparaţiile sau înlocuirile la instalaţii.

Lucrarile de reparaţii la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje pot fi realizate fara autorizatia de construire la partea exterioara a imobilului doar dacă nu se modifică elementele de faţadă şi culorile clădirilor.

Datorita modificarilor climatice din ultima perioada de timp am asistat la montarea cat mai multor sisteme de încălzire şi de preparare a apei calde menajere, precum şi montarea aparatelor individuale de climatizare iar pentru a raspunde la o serie de intrebari adresate clientilor nostri, precizam ca nici pentru astfel de lucrari nu este necesara autorizatia de construire.

Nu in ultimul rand, printre lucrarile unde nu este necesara autorizatia de construire amintim a fi si cele referitoare la mobilierul urban, executate de regula chiar de autoritatile locale.

Sub un ultim aspect, mentionam ca pentru lucrări de construcţii funerare subterane şi supraterane, nu este necesara autorizatia de construire, insa pentru realizarea lor se solicita obtinerea cu avizului administraţiei cimitirului;

Termenul de eliberare pentru autorizatia de construire

Autorizatia de construire se emite în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentaţiei pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Persoanele fizice in cadrul autoritatilor locale cu atribuţii în verificarea documentaţiilor şi elaborarea/emiterea autorizaţiilor de construire in situaţia în care în urma analizei documentaţiei depuse, constată faptul că aceasta este incompletă, necesită clarificări tehnice, sau modificări, notifică în scris solicitantului, menţionarea elementelor necesare în vederea completării acesteia.

In ciuda faptului ca legiuitorul a reglementat in mod expres un termen de doar de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării, in care ar putea fi notificat beneficiarul, in cele mai multe situatii acesta nu este respectat.

Apreciem ca natura termenului de 5 zile este cea unui termen de decadere, astfel incat in ipoteza in care autoritatea a considerat necesare eventuale completari ale documentatiei, pe care insa nu le-a notificat in termenul legal, nu ar mai putea sa le solicite ulterior.

Intr-o astfel de imprejurare, culpa apreciem ca apartine autoritatii locale, care nu ar putea invoca un refuz de eliberare a autorizatiei sau o tergiversare a emiterii acesteia pana la data unei completari cu alte acte.

O dovada in plus a termenului imperativ reglementat de legiuitor pana la implinirea caruia se poate solicita completarea din autorizatia de constructie, apreciem ca este reprezentata tocmai de sanctiunea nerespectarii sale.

Legea prevede expres ca persoanele fizice cu atribuţii în verificarea documentaţiilor şi elaborarea/emiterea autorizaţiilor de construire răspund material, contravenţional, civil şi penal, după caz, pentru nerespectarea termenelor de eliberare a autorizatiei de construire cat si pentru cel privind completarea autorizatiei de construire.

Mentionam ca termenul pentru emiterea autorizaţiei de construire/desfiinţare se decalează cu numărul de zile necesar solicitantului pentru a elabora, a depune şi a înregistra modificările/completările aduse documentaţiei iniţiale ca urmare a notificării primate.

Documentatia pentru autorizatia de construire nu poate fi completata intr-o perioada nelimitata de timp ci pentru realizarea acestei obligatii, beneficiarului i-a fost acordat prin lege, un termen de maximum 3 luni de zile de la primirii notificării.

Autorizaţia de desfiinţare se emite în aceleaşi condiţii ca şi autorizaţia de construire, în conformitate cu prevederile planurilor urbanistice şi ale regulamentelor aferente acestora.

Si de la termenul general de 30 de zile, legiuitorul a prevazut anumite exceptii, respectiv cazuri in care autorizatia de construire se poate elibera intr-o alta perioada diferita de timp.

In acest sens, aratam ca in cazurile in care beneficiarii aduc argumente pertinente prin care dovedesc o urgenta pentru o eliberare mai rapida, autorizatia de construire se poate emite în regim de urgenţă în termen de până la 7 zile lucrătoare, cu perceperea unei taxe aferente pentru emiterea de urgenţă.

Un alt caz de emitere mai rapida pentru autorizatia de construire priveste situatia construcţiilor reprezentând anexele gospodăreşti ale exploataţiilor agricole, in cazul carora termenul de emitere pentru autorizatia de construire este de 15 zile de la data înregistrării cererii.

Perioada de valabilitate a autorizatiei de construire

Autoritatea emitentă poate stabili o perioadă de valabilitate pentru autorizaţia de construire de cel mult 24 de luni de la data emiterii.

In acest interval de timp solicitantul are dreptul să înceapă lucrările pentru a putea beneficia de o extindere pentru pe toată durata de execuţie a lucrărilor prevăzute prin autorizatia de construire.

Aceasta extindere pe toată durata de execuţie a lucrărilor prevăzută prin autorizaţia de construire, nu se realizeaza de drept, ci este necesar ca beneficiarul să înştiinţeze autoritatea emitentă a autorizaţiei de construire, precum şi inspectoratul teritorial în construcţii asupra datei de începere a lucrărilor autorizate.

În situaţia nerespectării obligaţiei de notificare asupra datei de începere a lucrărilor autorizate, durata de execuţie stabilită în autorizatia de construire se calculează de la data emiterii autorizaţiei de construire.

De asemenea legea prevede ca in situatia in care nu a fost emisa notificarea de instiintare a autoritatii, insa în perioada de valabilitate a autorizaţiei de construire, a fost constatata fapta de începere a lucrărilor, se consideră data începerii lucrărilor, ca fiind ziua următoare datei de emitere a autorizaţiei.

In cazul în care lucrările de construcţii nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit, investitorul poate solicita autorităţii emitente prelungirea valabilităţii autorizaţiei.

Justificand neinceperea lucrarilor de constructiei ca urmare a aparitiei crizei economice, cabinetul nostru a reprezentat cu succes in fata instantelor de judecata, interesele mai multor clienti in scopul obtinerii prelungirii perioadei de valabilitate a autorizatiei de construire.

Cererea beneficiarului trebuie formulata cu cel puţin 45 de zile lucrătoare înaintea expirării autorizatiei, iar in cazul admiterii sale de catre autoritatea locala, prelungirea valabilităţii autorizaţiei se acordă gratuit, o singură dată şi pentru o perioadă care nu poate depasi 24 de luni.

Prelungirea valabilităţii autorizaţiei de construire/desfiinţare se înscrie în originalul autorizaţiei iniţial emise, fără a fi necesară prezentarea unei alte documentaţii.

 În această situaţie, emitentul autorizaţiei are obligaţia de a comunica decizia solicitantului, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la depunerea cereri.

Obligatii ulterioare emiterii autorizatia de construire

Potrivit legii, după comunicarea autorizației de construire, dar înainte de începerea lucrărilor, titularul acesteia va trebui să realizeze următoarele formalități:

a) să noteze autorizatia de construire în cartea funciară a imobilului în cauză;

b) să publice într-un ziar de largă răspândire numărul și data autorizației, precum și titlul obiectivului de investiții –

c) să plaseze panoul privind investiția într-un loc vizibil din șantier, obligație ce exista deja în sarcina investitorilor în temeiul Ordinului nr. 63/1998 privind obligația afișării la loc vizibil a panoului de identificare a investiției.

FAQ Autorizatia de Construire

Poate fi contestat continutul autorizatiei de construire?

Fiind un act administrativ autorizatia de construire se poate contesta in parte sau in totalitate in conformitate cu dispozitiile Legii 50/1991. Pana la data litigiului privind anularea autorizatiei de construire se poate solicita inclusiv suspendarea efectelor sale juridice

Este permisa autorizarea altor lucrari decat cele prevazute in certificatul de urbanism?

Intrucat certificatul de urbanism este primul dintre actele ce stau la baza emiterii autorizatiei de construire, practic aceasta din urma vizeaza strict elementele prevazute in certificat. In consecinta, apreciem ca pot fi executate doar lucrarile reglementate in continutul certificatului.

Ce poti face cand autoritatea locala refuza emiterea autorizatiei in termenul legal?

Fiind un act administrativ, in masura in care documentatia este completa si nu a fost emisa in termenul de 5 zile o notificare de completare a acesteia, autoritatea poate fi actionata in fata instantelor judecatoresti in vederea obtinerii unei hotarari prin care sa fie obligata la emiterea actului.

In ce situatii se poate dispune suspendarea unei autorizatii de construire?

Se poate solicita o suspendare a autorizatiei de construire in situatia in care sunt dovedite imprejurari legate de starea de fapt si de drept, care sunt de natura sa creeze o îndoiala serioasa în privinta legalitatii actului administrativ si totodata este dovedita o paguba iminenta.